Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

LEÍRÁS AZ ÉPÜLETTERVEKHEZ

GONDOLATOK
 
Mai rohanó felpörgött világunkban a házunk, a lakásunk az, amelyik biztonságot, védelmet, meghittséget ad, kikapcsolódást, pihenést nyújt. Otthonosságot kell sugároznia kívül belül egyaránt. Nem mellékes szempont, hogy Magyarországon a családoknak a házuk a legnagyobb vagyontárgyuk, ezért annak, mint hosszú távú befektetésnek idő- és értékállónak kell lennie. Ez csak minőségi épületek megépítésével lehetséges. Minőségi, azaz ízléses, harmonikus, arányos, funkcionális, komfortos, világos, illetve minőségi ahol magas minőségű az anyaghasználat, és azok részlet gazdag összeépítésével valósul meg egy ház. Magyarországon ma már lehetőség van európai színvonalú épületek építésére úgy, ahogy ez a II. világháború előtt teljesen általános volt. Bár az épületek tervei fiktív helyszínre készültek kialakításukkor fontos volt, hogy azok ne uralkodjanak a környezetükön, hanem harmonikusan illeszkedjenek ahhoz, legyen az épített vagy természeti.
Az EMIZO passzívház program kereteiben négy épület típusterveit dolgoztuk ki. A négy épület négy különböző méretű házat jelent karakteresen eltérő megjelenéssel. Elképzelésünk szerint a négy ház különböző építési környezetet képvisel, ezek szerint urbánus, kertvárosi, vidéki városi, kisvárosi vagy falusi, valamint táji természeti környezet az, ahol ezek állhatnak.
Bár az építészeti kialakítás eltérő, néhány fundamentális elemben hasonlítanak: egyszerű, tiszta, természetes formaképzés és anyaghasználat. Ez az, ami biztosítani tudja a hosszú távú értékállóságot. Továbbá ez az, ami garantálja a magas műszaki megépíthetőséget, lévén kisebb a hibalehetőség, mint egy formailag változatosabb épület esetén.
 
ÉPÍTÉSZETI KIALAKÍTÁS
 
Tömeg
 
Az épületek egyszerű téglatestre szerkesztett nyeregtetős házak az utcavonalra merőleges gerinccel. Ez a kialakítás, elrendezés nem idegen a hazai építészeti előképektől, hiszen a tornácos magyar parasztház kialakítása, telken történő elhelyezése teljesen analóg a fentiekkel. A kompakt tömeg és formaképzés részben energetikailag optimális, részben pedig az építési telek ideális kihasználása szempontjából ideális. Az általános hazai építési telkek az utcafronton rövidebbek, míg arra merőlegesen hosszabbak. A házak ennek arányrendszerével analógok. Vagyis az utca felé zártabb rövidebb, míg a belső intim kert felé megnyíló, világos homlokzatok készülnek.
 
Homlokzat
 
Az épületek vakoltak. Magyarországon a meglévő épületállomány 99%-a vakolt, ezért nem indokolt családi ház estében ettől eltérő magasabb műszaki minőségű anyag használata. A színezés mind a négy estben a természetes színeket részesíti előnyben, így a föld színű barna, a tört fehér, a drapp, vagy a szürke színek magától értetődő módon olvadnak be házakat körül ölelő természeti közegbe, kertbe. Fontos volt ugyanakkor, hogy a választott színek ízlésesek, stílusosak legyenek, melegséget sugározzanak.
Fontos volt, hogy karakterében olyan építészeti kialakítást válasszunk, amely mindenki számára egyértelműen felismerhető, beazonosítható, a korábbi korok, építészeti stílusok egyértelmű folytatásai, vagyis nem idegen. Az ablakok megkeretezése a barokkban, a klasszicizmusban bevett építészeti elem volt, mi ezt kívánjuk visszaállítani, újra éleszteni mai modern módon. Meggyőződésünk, hogy evvel olyan arányaiban tagolt, vizuálisan osztott, harmonikus házakat kapunk majd, amelyek minden tulajdonos büszkeségére válnak.
A házak fontos szerves része a tető. Az épületeken hagyományosan a tető mindig sötétebb volt mint az alatta lévő tömeg. Ennek oka, hogy ezáltal felül egyfajta „sapka”, egy olyan vizuális lezárás készül, ami jelzi, hogy nincsen feljebb, a tömeg felfelé is bezárul, és nem kikönnyül, azaz súlytalanná válik. Ezt az elvet követve olyan fedéseket javaslunk, amelyek optikailag szervesen a kompozíció részévé válnak, és segítségükkel megtörténik a tömeg vizuális lezárása.
A kiülő eresz pedig a házat védi az időjárástól, felmelegedés ugyanúgy, mint csapóeső, vagy hó.
 
FUNKCIONÁLIS ELRENDEZÉS
 
A négy épülethez egyenként különböző alaprajzot készítettünk. Ezek alapjaiban nem, de részleteiben különböznek egymástól, azt hivatottak megmutatni, hogy adott épületkontúron belül hogyan képzelhető el többféle működő lakótér.
Mindegyik variációban közös, hogy a belső elrendezés logikus, egyszerűen szervezett, átlátható. A relatív széles épülettömegnek köszönhetően a helyiségek a homlokzatok mellé kerültek, így mindegyiknek adódik természetes megvilágítás és szellőzés. Az előzőekből az is következik, hogy a közlekedő területek minden esetben középre a sötét zónába helyeződnek. A kialakításoknál törekedtünk a lehető legkisebb gazdaságtalan folyosókat megtervezni.
Az épület főbejárata egységesen középre esik, a mögé szervezett előtér ilyen módon határozottan vágja ketté a nappali és a háló térrészeket. Fontosnak tartottuk, hogy a bejárati ajtó fedett és széltől védett kialakítást kapjon. Bár az építési telek fiktív a nappali térrészeket, vagyis a konyha-étkező-nappali funkciókat rejtő házrészt a kert és a déli, délnyugati irány felé, míg a háló funkciókat a rejtő házrészt az utca és a keleti, észak-keleti irány felé tájoltuk.
Az előtérhez-előszobához kapcsolódnak azok a közösen használt funkcióterek, amelyek a házak napi működését segítik, így a kamra, a gardrobe, és a wc. A fürdőszoba minden változatnál a hálóterekhez sorolódik. A mosógép a fürdőbe került, ezáltal önálló háztartási helyiséget nem terveztünk.
A hálószobákat úgy alakítottuk ki, hogy azokban a fal mentén beépített szekrény legyen elhelyezhető.
Mindegyik épülethez kívülről megközelíthető, de a ház kontúrján belül maradó külső tárolót is terveztünk, amely a kerti szerszámok, egyéb eszközök raktározására szolgál. Ennek célja, hogy a leendő házak körül ne kelljen további barkácsolt vagy éppen kész bódékat, tároló sufnikat elhelyezni a kertben. Adott esetben kukatárolóként is funkcionálhat.
A nappali tércsoporthoz többféle változatot dolgoztunk ki, az amerikai konyhástól a térben leválasztott zárt főzőfelületig sokféle megoldás adódik. Az étkező is lehet egyben a nappalival, tolóajtóval elzárható, vagy teljesen külön, a végső megoldást mindig az adott szituáció adott megrendelői kívánalma fogja eldönteni.
 
MŰSZAKI KIALAKÍTÁS
 
Az épületeket kívül-belül természetes anyagból terveztük. A tervezett házakat síkterepen gondoltuk, így az alapozás síkalap, a talajnedvesség elleni szigetelés bitumenes lemez.
 
Falszerkezet
 
A házakat un. Liapor betonból tervezzük. Ez egy új technológia, teljesen természetes anyag. A falakat előre gyártva üzemben készítik el nagyon nagy pontossággal, a helyszínen csak a felállítás és összeállítást kell megoldani. Az iparosított elemes gyártásnak köszönhetően a munka jelentősen gyorsítható, a kivitelezési idő csökkenthető egy átlagos építkezéshez képest. Ez azt jelenti hogy, a technológia nagyon költség hatékonnyá válik ezáltal. A gyári előállításnak köszönhetően olyan sík belső felületek alakulnak ki, amelyekre később elég csak egy glettelés és festés. A nyílásokat az üzembe előre elkészített módon alakítják ki pontos részlettervek szerint, akárcsak a falakban előre kialakított elektromos kábelezés és víz- illetve csatorna gépészeti rendszerét.
 
Tetőszerkezet
 
A tető egyszerű formájú nyeregtető, amelyet szeglemezes szerkezettel valósítunk meg. A technológia segítségével a keretek előre legyárthatók, és a helyszínen az elkészült falazatokra elhelyezhetők. Ilyen módon az építés rendkívüli módon gyorsítható, nincs szükség helyszíni ácsmunkára. A fedés magas minőségű cserép vagy műpala, mindkettő természetes anyag. A tető úgy kerül kialakításra, hogy lehetőség legyen napelemeket, vagy napkollektort telepíteni.
 
Külső anyaghasználat
 
A házakon kívül vakolatot használunk. A mai technológiai lehetőségeknek köszönhetően olyan felületek hozhatók létre, melyek műszakilag időtállóak, öntisztulók. A felületi struktúra mindig az adott helyszínhez van igazítva, így a megrendelő kívánalmai szerint különböző durvaságú, vagy éppen simaságú homlokzati síkok alakíthatók ki.
A külső ablakok és teraszajtók magas minőségű faszerkezetek fokozott hőszigetelésű üvegezéssel. Minden nyílászáróhoz beépített redőnyt tervezünk, amelynek szerepe nemcsak az árnyékolás, hanem a sötétítés, valamint a biztonságvédelem is.
Az ablakok előtt kívül horganylemez párkányt terveztünk, akárcsak a tető különböző szegélyezéseihez.
 
Belső anyaghasználat
 
A szobákban mindenhol fa járófelületet tervezünk, így parketta, hajópadló, vagy svédpadló készül. A vizes helyiségekben kerámia burkolat és csempe lesz, a szaniterek fehér kerámia porcelán termékek egységesen. A belső ajtók szín furnérozott fa felületek, akárcsak a beépített bútorok frontjai. A falak gletteltek, festettek, színük fehér, vagy tetszés szerinti föld színű, azaz természetes. A kiegészítő szerelvények közül a kapcsolók, dugaljak fehérek, a csaptelepek és a kilincsek krómozott vagy rozsdamentes termékek.
 
Gépészet, elektromos rendszer
 
Az épület a tervezők szándékai szerint minősített passzívház. Ennek értelmében gázbekötéssel nem rendelkezik. A kedvező belső légállapot megteremtéséhez a szellőzőcsöveket a tetőben a tervezett vízszintes elhatárolás felett alakítjuk ki, ezáltal azokat a belső tértől teljesen rejtetten vezetjük, illetve a mennyezeten minden helyiségben megoldható a szükséges méretű szellőzőrács.
A beépített világítást mindenhol energia takarékos kompakt izzó, vagy LED lámpákkal biztosítjuk. A kertben a házak mellett esővíz gyűjtő ciszternát alakítunk ki, amelyről a kerti locsolás megoldhatóvá válik.
 
Meggyőződésünk, hogy a minőségi épített vagy lakókörnyezet pozitívan változtatja meg az azt használók életét, emeli életminőségét. Biztonságot és otthonosságot áraszt. Egy jó épület a szó nemes értelmében megtanítja lakóit a rendre, tisztaságra, ízlésre, vizualitásra, a természettel való harmóniára, röviden a normális, civilizált, egészséges életre.
 
 
Borsay Attila, Brósz Csaba
Építészek
MCXVI építészműterem